Krakersy z dżemem cebulowym
przepis:
500 g białej cebuli50 g jabłka (szara reneta)
50 g cukru
50 ml octu jabłkowego
szczypta soli
kilka gałązek tymianku
szczypta szafranu
szczypta soli
świeży zmielony pieprz
chili
1 łyżka oleju słonecznikowego
krakersy
serek śmietankowy
Cebulę obrać, pokroić cienko.
W garnuszku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją mieszając aż zmięknie.
W razie potrzeby podczas smażenia podlać ją niewielką ilością wody.
Do cebuli dodać utarte jabłko cukier, gałązki tymianku, sól, pieprz, chili i szafran.
Wszystko razem smażyć mieszając 10 min, a nastęnie dodać ocet jabłkowy i smażyć jeszcze przez 20 min.
Dżem cebulowy ostudzić i wstawić do lodówki.
Krakersy posmarować serkiem śmietankowym i nałożyć na nie dżem cebulowy.