Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krakersy z dżemem cebulowym

przepis:

500 g białej cebuli
50 g jabłka (szara reneta)
50 g cukru
50 ml octu jabłkowego
szczypta soli
kilka gałązek tymianku
szczypta szafranu
szczypta soli
świeży zmielony pieprz
chili
1 łyżka oleju słonecznikowego
krakersy
serek śmietankowy

Cebulę obrać, pokroić cienko.
W garnuszku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją mieszając aż zmięknie.
W razie potrzeby podczas smażenia podlać ją niewielką ilością wody.
Do cebuli dodać utarte jabłko cukier, gałązki tymianku, sól, pieprz, chili i szafran.
Wszystko razem smażyć mieszając 10 min, a nastęnie dodać ocet jabłkowy i smażyć jeszcze przez 20 min.
Dżem cebulowy ostudzić i wstawić do lodówki.
Krakersy posmarować serkiem śmietankowym i nałożyć na nie dżem cebulowy.