Naleśniki nadziewane farszem z czarnej soczewicy i szpinaku
przepis:
6 cienkich naleśników200 g szpinaku
1 łyżka masła
1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
1 łyżka przecieru pomidorowegp
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy marokańskiej (Ras el Hannout)
olej do odsmażenia naleśników
Szpinak opłukać, usunąć z niego ogonki.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak i przesmażać go aż odparuje wodę.
Do szpinaku dodać soczewicę i przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i przyprawą marokańską.
Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.
Naleśniki przesmażyć na oleju, a następnie polać sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki utartego sera grana padano
Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.
Zagotować mieszając, aby nie było grudek.
Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.