Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki nadziewane farszem z czarnej soczewicy i szpinaku

przepis:

6 cienkich naleśników
200 g szpinaku
1 łyżka masła
1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
1 łyżka przecieru pomidorowegp
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy marokańskiej (Ras el Hannout)
olej do odsmażenia naleśników

Szpinak opłukać, usunąć z niego ogonki.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak i przesmażać go aż odparuje wodę.
Do szpinaku dodać soczewicę i przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i przyprawą marokańską.
Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.
Naleśniki przesmażyć na oleju, a następnie polać sosem beszamelowym.


Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki utartego sera grana padano


Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.