Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Faworki

przepis:

20 dag mąki

3 żółtka

szczypta soli

3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka spirytusu

tłuszcz do smażenia

cukier puder, cukier waniliowy

Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowywać partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości ok 15 cm. Każdy pasek  przekroić w środku wzdłuż i przewinąć.

Tłuszcz rozgrzać (najlepiej na patelni) .

Gotowe faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć na bibule, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Niektórzy  do ciasta dodają  1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Ja uważam, że jest to zbędne.

Jeśli dobrze wyrobi się ciasto to faworki  i tak pięknie rosną i mają "bąbelki z powietrzem"