przepis:
Ciasto drożdżowe według przepisu do ciasta z jagodami.
Z 25 dag mąki mam na dwie porcje (okrągła blaszka tortowa), więc jedną część ciasta zamroziłam surowe.
Ciasto drożdżowe, wyłożyć na blaszkę.
4-5 średnich jabłek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Posypać 2-3 łyżkami cukru, poczekać aż puszczą sok i smażyć aż sok odparuje.
Budyń waniliowy ugotować w 1 szklance mleka. Dodać do niego jabłka, dobrze wymieszać.
Po ostudzeniu wyłożyć masę budyniowo-jabłkową na wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Na wierzch wyłożyć pianę z białka ubitą z cukrem pudrem i posypać pokruszonymi zrumienionymi orzechami laskowymi.
Piec przez ok 30 min w temp. 170 C.