Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto drożdżowe z masą budyniowo-jabłkową

przepis:

Ciasto drożdżowe według przepisu do ciasta  z jagodami. Z 25 dag mąki mam na dwie porcje (okrągła blaszka tortowa), więc   jedną część ciasta zamroziłam  surowe. Ciasto drożdżowe, wyłożyć na  blaszkę. 4-5 średnich  jabłek umyć, obrać, zetrzeć na  tarce o dużych oczkach. Posypać 2-3 łyżkami cukru, poczekać aż puszczą sok i smażyć aż sok odparuje. Budyń waniliowy  ugotować  w 1 szklance mleka. Dodać do niego jabłka, dobrze wymieszać. Po  ostudzeniu wyłożyć masę budyniowo-jabłkową  na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na wierzch wyłożyć pianę z białka ubitą z cukrem pudrem  i posypać pokruszonymi  zrumienionymi orzechami laskowymi. Piec przez ok 30 min w temp. 170 C.