Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mus z czarnych porzeczek i serka mascarpone

przepis:

 .

1 szklanka czarnych porzeczek

½ szklanki cukru pudru

100 g serka mascarpone

½ szklanki śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

biała czekolada do przybrania

Porzeczki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem i z rozdrobnionymi porzeczkami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodać do masy z serka i porzeczek.

Wyłożyć do foremek i odstawić do lodówki.

Po wyłożeniu stęgniętego musu ozdobić go porzeczkami zanurzonymi z roztopionej białej czekoladzie.