Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z mięsem

przepis:

Ciasto na pierogi:

ok 40 dag mąki pszennej

jajko

woda (ok ¾ szklanki), sól

Mąkę zalać wrzącą wodą., dodać sól. Wymieszać i jak ostygnie dobrze zagnieść z jajkiem. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało, wałkować po kawałku i wycinać szklanką krążki, na które nałożyć farsz. Pierogi zlepić i wrzucić na wrzącą osoloną wodę, do której dobrze jest dodać 1-2 łyżki oleju.

Farsz mięsny:

Około 40 dag wołowiny ugotować na miękko, wyjąć z rosołu zmielić w maszynce. Dodać do niego pieprz, sól, cebulkę przesmażoną na oleju, trochę bułki tartej i jajko. Farsz dobrze wyrobić i nakładać stopniowo na pierogi.

Po ugotowaniu pierogi polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.