Pierogi z mięsem
przepis:
Ciasto na pierogi:
ok 40 dag mąki pszennej
jajko
woda (ok ¾ szklanki), sól
Mąkę zalać wrzącą wodą., dodać sól. Wymieszać i jak ostygnie dobrze zagnieść z jajkiem. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało, wałkować po kawałku i wycinać szklanką krążki, na które nałożyć farsz. Pierogi zlepić i wrzucić na wrzącą osoloną wodę, do której dobrze jest dodać 1-2 łyżki oleju.
Farsz mięsny:
Około 40 dag wołowiny ugotować na miękko, wyjąć z rosołu zmielić w maszynce. Dodać do niego pieprz, sól, cebulkę przesmażoną na oleju, trochę bułki tartej i jajko. Farsz dobrze wyrobić i nakładać stopniowo na pierogi.
Po ugotowaniu pierogi polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.