Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z waniliowym kremem

przepis:

Ciasto kruche:

18 dag mąki

10 dag masła lub margaryny

2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 2 godziny, a następnie wyłożyć nim okrągłą foremkę. Ponakłuwać widelcem, piec  15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C

Krem waniliowy:

2 żółtka

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka masła

1/2 laski wanilii

2 szklanki mleka

2 łyżeczki skórki startej  cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Melko zagotować z wanilią. Wanilię usunąć. Gorącym mlekiem zalać żółtka z mąką i mieszając ogrzewać, aż krem zgęstnieje. Następnie krem wymieszać ze skórką cytrynową i masłem, wylać na podpieczone kruche ciasto i piec 20 min w temp. 180 C.

Do dekoracji:

4 białka

6 łyżek cukru

szczypta soli

łyżka posiekanych orzechów włoskich

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Nałożyć na wierzch masy waniliowej. Wstawić na 10 min

do piekarnika o temp. 160  C.