Tarta z waniliowym kremem
przepis:
Ciasto kruche:
18 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 2 godziny, a następnie wyłożyć nim okrągłą foremkę. Ponakłuwać widelcem, piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C
Krem waniliowy:
2 żółtka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1/2 laski wanilii
2 szklanki mleka
2 łyżeczki skórki startej cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Melko zagotować z wanilią. Wanilię usunąć. Gorącym mlekiem zalać żółtka z mąką i mieszając ogrzewać, aż krem zgęstnieje. Następnie krem wymieszać ze skórką cytrynową i masłem, wylać na podpieczone kruche ciasto i piec 20 min w temp. 180 C.
Do dekoracji:
4 białka
6 łyżek cukru
szczypta soli
łyżka posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Nałożyć na wierzch masy waniliowej. Wstawić na 10 min
do piekarnika o temp. 160 C.