Wołowina ze szparagami
przepis:
Wołowinę pokroić w paseczki.
Kawałek świeżego imbiru utrzeć na tarce.
Papryczkę chili pokroić w drobna kostkę.
Ząbek czosnku rozgnieść w prasce.
Zrobić zalewę z sosu sojowego, odrobiny wódki i łyżki mąki ziemniaczanej. Dodać do niej imbir, czosnek, chili i odrobinę cukru.
Mięso włożyć do zalewy i odstawić do lodówki na ok 1 godz.
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę dymkę pokroić na kawałki.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki.
Grzyby mun wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, ugotować i pokroić na paseczki.
Na patelni rozgrzać olej wrzucić warzywa i podsmażyć ciągle mieszając. Zdjąć z patelni i na tym samym oleju obsmażyć mięso.
Warzywa wrzucić do mięsa i chwilę dusić.
Podawać z makaronem sojowym.