Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowa panna cotta

przepis:

300 ml mleka

100 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

skórka otarta z cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4 łyżki cukru

3 łyżeczki żelatyny

mango

5 łyżek świeżo wyciśniętego  soku z pomarańczy

Żelatynę namoczyć w 1/3 mleka.

Do reszty mleka dodać cynamon, cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną laskę wanilii.

Mleko z cynamonem  zagotować, dodać  namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia  żelatyny. Wyjąć laskę wanilii.

Mleko odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać do tężejącego mleka cynamonowego. Dokładnie wymieszać i   wlać do foremek. Deser wstawić do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego stężenia.

Mango obrać, usunąć pestkę. Część owocu  pokroić w plastry do dekoracji, resztę zmiksować.

Do przecieru z mango dodać sok pomarańczowy.

Deser wyłożyć z foremek na talerze, udekorować przecierem z mango i kawałkami owocu