Cynamonowa panna cotta
zobacz również
przepis:
300 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
mango
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Żelatynę namoczyć w 1/3 mleka.
Do reszty mleka dodać cynamon, cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną laskę wanilii.
Mleko z cynamonem zagotować, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wyjąć laskę wanilii.
Mleko odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do tężejącego mleka cynamonowego. Dokładnie wymieszać i wlać do foremek. Deser wstawić do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego stężenia.
Mango obrać, usunąć pestkę. Część owocu pokroić w plastry do dekoracji, resztę zmiksować.
Do przecieru z mango dodać sok pomarańczowy.
Deser wyłożyć z foremek na talerze, udekorować przecierem z mango i kawałkami owocu
