Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi leniwe

przepis:

50 dag białego sera

3 jajka

15 dag mąki

mąka do podsypywania

2 dag masła

Ser utrzeć lub zmielić.

Żółtka oddzielić od białek.

Masło utrzeć, dodawać po jednym żółtka,  a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę wyłożyć  do masy  serowej, dodać mąkę, wymieszać, osolić.

Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem  zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm.

Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę.

Polać  masłem ze  zrumienioną bułką tartą.