Sernik z mascarpone
przepis:
Na spód sernika wykorzystałam resztki zwykłego i czekoladowego ciasta jakie miałam zachomikowane w zamrażalniku.
Nie przyłożyłam się do dokładnego wymieszania ich więc ciasto wyszło marmurkowe.
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
200 g śmietany 18%
3 jajka
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
zapach waniliowy
Mascarpone, śmietanę, miód, cukier i mąkę zmiksować na puszystą masę.
Dodawać po jednym jajka, a na koniec sok z cytryny i zapach waniliowy.
Okrągłą tortownicę wyłożyć cienko rozwałkowanym kruchym ciastem i wylać na nie masę serową.
Piec w piekarniku w temp 180 C około godziny.
Sernik zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a poóźniej wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wierzch sernika udekorować kawałkami truskawek.
Truskawki 'polakierować' gęstniejącą galaretką.
2-3 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
kwasek cytrynowy
Żelatynę namoczyć w połowie wody. Do reszty wody dodać cukier i kwasek cytrynowy, zagotować ją.
Odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać.
Rozpuszczoną żelatynę ostudzić i kiedy zacznie tężeć polać nią owoce.