Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z mascarpone

przepis:

Na spód sernika wykorzystałam   resztki  zwykłego  i czekoladowego ciasta jakie  miałam zachomikowane w  zamrażalniku.

Nie przyłożyłam się do dokładnego wymieszania ich więc ciasto wyszło marmurkowe.

Masa serowa:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany 36%

200 g śmietany 18%

3 jajka

3 łyżki płynnego miodu

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

zapach waniliowy

Mascarpone, śmietanę, miód, cukier  i mąkę zmiksować na puszystą masę.

Dodawać po jednym  jajka, a na koniec sok z cytryny i zapach waniliowy.

Okrągłą tortownicę  wyłożyć  cienko rozwałkowanym kruchym ciastem i wylać na nie masę serową.

Piec w piekarniku w temp 180 C około godziny.

Sernik zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a poóźniej wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wierzch sernika udekorować kawałkami truskawek.

Truskawki 'polakierować'  gęstniejącą galaretką.

2-3 łyżeczki żelatyny

1  szklanka wody

2 łyżeczki cukru

kwasek cytrynowy

Żelatynę namoczyć w połowie wody. Do reszty wody  dodać cukier i kwasek cytrynowy, zagotować ją.

Odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać.

Rozpuszczoną żelatynę ostudzić i kiedy zacznie tężeć polać  nią owoce.