Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto karmelowo-budyniowe

przepis:

kruche ciasto:

1 budyń waniliowy

0,5 l mleka

2 łyżki cukru

25 dag serka mascarpone

200 ml  śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

1 puszka 40 dag masy krówkowej - kajmak firmy Helio

czekolada do udekorowania ciasta

Ciasto inspirowane ciastkiem  z cukierni Sowy w Warszawie.

Na spód   tortownicy  dałam  półcentymetrową warstwę kruchego ciasta.

Na to wyłożyłam warstwę kajmakowej  masy krówkowej, a na nią  warstwę budyniu waniliowego.

Ciasto około godziny piekłam w piekarniku.

Po wyjęciu i ostudzeniu na wierzch wyłożyłam  krem z mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem i ubitą śmietaną kremową i udekorowałam czekoladą.

 .

Masa krówkowa  niestety lekko "wycieka". 

Być może, że można ją udoskonalić dodając jakiś usztywniacz, np. mąkę ziemniaczaną.

Hmmm , mimo tej niedoskonałości i tak zniknęło bez śladu :D :D